Hur lagar man Flat Iron Steak?

Flat Iron Steak, eller luffarbiff som det kallas i Sverige, är en mångsidig köttbit som liknar flankstek i form. Den är lämplig för grillning eller stekning på hög värme och bör inte tillagas mer än medium rare. Innan tillagning är det viktigt att trimma bort det sega yttre fettlagret som inte bryts ner lätt och kan göra köttet segt. För att förstå mer om Flat Iron Steak och dess tillagning, låt oss gå igenom vad som gör denna köttbit så speciell!

Vad är Flat Iron Steak?

Flat Iron Steak är en köttbit som är känd för sin mångsidighet och smak. Den är formad likt en flankstek och är perfekt för både grillning och stekning på hög värme. För att få den bästa smaken och konsistensen bör köttet inte tillagas mer än medium rare.

Tillagning av Flat Iron Steak

För att tillaga Flat Iron Steak på bästa sätt bör du börja med att trimma bort det sega yttre fettlagret. Detta fett bryts inte ner lätt vid tillagning och kan göra köttet segt. När fettlagret är borta, kan köttet grillas eller stekas på hög värme.

Det är viktigt att inte tillaga köttet mer än medium rare för att behålla dess saftighet och smak. Efter tillagning bör köttet vila i några minuter för att saften ska fördelas jämnt i köttet. Slutligen, skär köttet mot fibrerna för att få bästa möjliga konsistens.

Trimma fettlagret

Innan du börjar tillagningen av Flat Iron Steak, eller luffarbiff som det kallas i Sverige, är det viktigt att trimma bort det sega yttre fettlagret. Detta lager bryts inte ner lätt under tillagningen och kan göra köttet mindre njutbart. Använd en vass kniv för att noggrant avlägsna fettet och eventuella senor.

Hög värme för bästa resultat

När fettlagret är borta, är det dags att tillaga köttet. Flat Iron Steak lämpar sig bäst för grillning eller stekning på hög värme. Den intensiva värmen hjälper till att snabbt försluta ytan på köttet, vilket bevarar saftigheten inuti. Kom ihåg att inte tillaga köttet mer än medium rare då en högre innertemperatur kan göra köttet torrt och segt.

Vila och skär köttet mot fibrerna

Efter tillagningen är det viktigt att låta köttet vila i några minuter. Detta steg är avgörande för att saften ska fördelas jämnt i köttet, vilket gör det saftigare och mer smakrikt. När köttet har vilat klart, skär det mot fibrerna. Detta innebär att du skär tvärs över muskeltrådarna, vilket gör köttet mörare och lättare att tugga.

Flat Iron Steak, eller luffarbiff, är en köttbit som kräver omsorg och precision vid tillagning. Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att köttet blir saftigt, mört och fullt av smak.

Internationella namn och varianter

Flat Iron Steak är känd under olika namn i olika länder. I USA kallas den flat iron steak, medan den i England är känd som butler’s steak och i Australien som oyster blade steak.

När köttet skärs med en synlig sena och fettkappa kallas det top blade steak. Den svenska motsvarigheten till Flat Iron Steak är luffarbiff. Oavsett namn är denna köttbit uppskattad för sin mångsidighet och smak.

Slutligen

Flat Iron Steak, eller luffarbiff, är en köttbit som kräver precision och omsorg vid tillagning. Genom att följa rätt recept, trimma bort det sega yttre fettlagret, tillaga på hög värme, låta köttet vila och skära mot fibrerna kan du säkerställa att köttet blir saftigt och mört.

Håll koll på innertemp för att inte överstiga medium rare. Oavsett om du kallar den Flat Iron Steak, butler’s steak, oyster blade steak eller top blade steak, är denna köttbit en internationell favorit. Luffarbiffens mångsidighet och smak gör den värd att bemästra i köket.

Lämna en kommentar